THEATERAGENDA

sep/okt

Roué Verveer

Zo goed als nieuw

Optimistisch, vrolijk, vlijmscherp en hilarisch Voor het eerst te zien in onze Rabozaal: Roué Verveer! Een cabaretier die nergens problemen in ziet, daar grappen over maakt en zo elke zaal plat speelt. Je gaat gegarandeerd met een goed gevoel naar huis. Niet voor niets behoort Verveer al jaren tot de grote jongens in cabaretland. Zo Goed Als Nieuw is weer op-en-top Roué: optimistisch, vrolijk en hilarisch. Zet je schrap voor een portie vlijmscherpe humor, slimme improvisaties, genadeloze zelfspot en hier en daar een kritische noot.)

Michael Pilarczyk

Rust in je hoofd

Meditatiecoach Michael Pilarczyk drukt op de pauzeknop Neem jij nog weleens een momentje voor jezelf? Grijp dit moment! Michael Pilarczyk ging van Radio 538-dj en succesvol zakenman naar een bestaan als bestsellerauteur en meditatiecoach. Uiteraard was meditatie essentieel in deze transformatie.  Tegenwoordig kampen honderdduizenden mensen met een burn-out. Waarom nemen we zo weinig tijd om te genieten van het leven? In Rust in je hoofd vertelt Michael over bewustzijn en zelfinzicht, afgewisseld met korte geleide meditaties en prachtige muziek.

Janneke de Bijl

Dit is het nou

Zwartgallig en herkenbaar: Janneke fileert de onlogica in De Bijl-stijl Janneke de Bijl – lid van Comedytrain – wil geen kind, geen broodfonds en geen huis dat haar persoonlijkheid weerspiegelt. Maar wat dan wel? Hoe stel je doelen als je een weekendje Veluwe net zo leuk vindt als een maand Curaçao? In haar tweede programma observeert Janneke er weer lustig op los. Ze hoeft maar om zich heen of in de spiegel te kijken en de absurditeit van de worstelende mens dient zich aan. Janneke beschrijft wat ze ziet, legt de onlogica daarvan bloot en fileert wat gefileerd dient te worden in De Bijl-stijl: zwartgallig, herkenbaar en met onderkoelde humor. “In haar gevatte liedjes komt het kleine leed (…) tot zijn recht. Hierin overheerst het komische, versterkt door De Bijls flexibele rijmwerk" (NRC)

Charly Luske

Story of Robbie Williams

Muzikaal eerbetoon aan Robbie Williams Heb je genoten van de George Michael-tribute van Charly Luske vorig seizoen? Dan hebben we goed nieuws, want Charly komt terug! Samen met zijn band brengt de zanger een ode aan Robbie Williams: een van de grootste entertainers van de jaren negentig en de zero’s. Volg Williams’ carrière met verhalen en hilarische momenten, maar vooral met knallende versies van nummers als ‘Feel’, ‘Come Undone’, ‘Rock DJ’ en natuurlijk ‘Angels’.

Nesim el Ahmadi

Taboe! (try-out)

Youtube-ster maakt cabaretdebuut Nesim el Ahmadi kun je kennen van het populaire en bekroonde YouTube-duo Supergaande en zijn eigen YouTube-kanaal. Op televisie was hij twee seizoenen te zien in ‘Rambam’ en nu is het tijd voor zijn allereerste cabaretvoorstelling. In TaBoe! bespreekt Nesim verhalen en taboes die voor hem belangrijk zijn. Hoe is het om de zoon van een vluchteling te zijn? Om als moslim te trouwen met een christelijke vrouw? Of om in de gevangenis te zitten? Ga lekker het weekend in met Nesim en je hoort het!

Stef Bos

Bloemlezing 2022

Een bloemlezing uit het oeuvre van Stef Bos en nieuwe songs Begin jaren negentig brak Stef Bos door met het album ‘Is Dit Nu Later’ met liedjes als ‘Papa’ en ‘Wodka’. Sindsdien stond hij regelmatig op het toneel van de Agnietenhof en nog steeds behoort hij tot de meest gewaardeerde Nederlandse singer-songwriters. Zijn nummers zijn taalmonumentjes, waarin de muziek in dienst staat van het verhaal. In Bloemlezing 2022 duikt Stef Bos vanachter de piano in zijn rijkgevulde schatkist met nummers én trakteert hij ons op prachtige nieuwe parels. Dichterbij dan ooit, bijna transparant en elke avond anders.

Hans Dorrestijn

't Houdt een keer op

Een gezellige mix van kleine en grote rampspoed Het is de tiende en tevens laatste keer dat de cabaretier in de Agnietenhof zal staan, want ’t Houdt een keer op, ook voor Hans Dorrestijn. Dit programma wordt voor de verandering een gezellige mix van kleine en grote rampspoed: de aftakeling, het verlies van vrienden en collega’s, digitale vervreemding, de stijgende temperaturen en het menselijk teveel. Hij onthult dat het insectenbestand is ingestort, maar dat binnenskamers de vliegenmepper zijn nut blijft bewijzen. Hij gooit de doodgemepte vliegen en muggen uit het raam. Dan hebben de zwaluwen er ook nog wat aan.

Dutch String Collective

Schubert

De muziek en het levensverhaal van Franz Schubert Franz Schuberts korte leven is minstens zo opmerkelijk als dat van Mozart. Slechts 31 jaar werd Schubert, maar zijn muzikale erfenis is ongekend. In dit concert wordt zijn dramatische levensverhaal verteld. Luister naar Schuberts prachtige muziek, leer hem kennen door het persoonlijke drama van zijn ziekte en zijn raadselachtige liefdesleven. Ook hoor je een aantal van Schuberts beroemde stukken, gespeeld door de uitmuntende musici van Dutch String Collective en pianist Jonathan Waleson. Na afloop van dit concert ontvangt u een kop koffie/thee. Of combineer dit concert met een high tea in Zinder Café. Reserveer vooraf een tafel door ons een mail te sturen.

Hadewych Minis

Toneelgroep Oostpool - Girls & Boys

"Een hartverscheurend verhaal, briljant gespeeld door Hadewych Minis."(Trouw★★★★★) De veelgeprezen monoloog van Dennis Kelly uit 2018, een soort hedendaagse anti-Medea, begint als een hilarisch sprookje en verandert in een onvoorstelbare nachtmerrie. Regisseur Daria Bukvić regisseert de theatrale noodkreet over mannelijk geweld, Minis maakt er een schitterende onewomanshow van.  Een onverwachte ontmoeting op een luchthaven leidt tot een intense en gepassioneerde liefdesrelatie. Al snel beginnen de jonge vrouw en haar grote liefde zich te settelen, maar gaandeweg neemt hun bestaan een verontrustende wending. Minis won voor haar rol in Girls & Boys de Theo d'Or voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. “Het razend knappe van dit uitstel van emoties (…) is dat er een vrouw staat die de aanval op haar bestaan heeft gepareerd.” (NRC Handelsblad ★★★★★)

“Hoe Hadewych Minis zo’n groot drama, zonder enig effectbejag brengt: koude rillingen.” (De Telegraaf ★★★★)

Herman van Veen

Dat kun je wel zien

"Entertainment van grote klasse." (Trouw ★★★★) Herman van Veen: “Het zou een feestjaar worden, een vrolijk weerzien. We zouden – ik ben net zo oud als de gewapende vrede – samen mijn vijfenzeventigste verjaardag vieren. Toen kwam dat wereldwijde virus en weken we uit naar huis en wuifden we naar kinderen voor ramen. Nu het weer mag, kom ik alsnog naar je toe, om het vieren in te halen. Samen met Kees Dijkstra, Wieke Garcia, Jannemien Cnossen en Edith Leerkes. We gaan elkaar toch zien. Ik kijk ernaar uit.”

Arie Koomen

Boe!

Arie Koomen lost op en legt uit In een tijd waarin niemand het weet, is er eindelijk iemand die het wél weet: Arie Koomen. Hij lost economische problemen op en legt de toekomst uit. Natuurlijk vallen niet al zijn oplossingen bij iedereen in de smaak. Dat is typisch Arie. Mensen voor zich winnen om ze daarna tegen zich te laten keren. Arie zegt BOE! tegen alles. Arie is een graag geziene artiest bij ons. In het verleden speelde hij bijvoorbeeld met Silvester Zwaneveld in het duo Arie & Silvester in een uitverkochte Kleine Zaal.

The Stones vs The Beatles

The Battle

Het verhaal, de hits en dé muziekvete aller tijden: Beatles of Stones? In de jaren zestig was je fan van The Beatles óf van de Stones. De bands zelf hadden een goede verstandhouding, maar probeerden elkaar waar mogelijk muzikaal te overtreffen. In The Stones vs The Beatles Battle wordt de ‘concurrentiestrijd’ dunnetjes overgedaan. Een prachtige cast, met onder meer Harry Sacksioni en Syb van der Ploeg, speelt de mooiste nummers van de twee legendarische groepen. Bestel je kaartjes voor het Stones of Beatles-vak?

Joost Spijkers

Hotel Spijkers

Ashton Brother Joost Spijkers speelt visueel, muzikaal en theatraal spektakel Na het winnen van de Annie M.G. Schmidtprijs 2021 met het nummer ‘Welkom Thuis’ is zanger en acteur Joost Spijkers nu klaar om zijn nieuwe voorstelling te laten zien aan het grote publiek. Welkom dus in Hotel Spijkers waar, ver weg van de waan en de sleur van alledag, eindeloos wordt gezongen, gedanst, gelachen, gehuild en gedronken.  "Een waar visueel en theatraal spektakel." (Trouw★★★★) “Spijkers is zoveel meer dan een zanger. Hij is een geweldige acteur en liedperformer: soms zacht en teder, soms bitter en hard, soms ronduit clownesk” (Groene Amsterdammer).

Elstars Muziektheater

Curtains

Muzikaal moordmysterie door Elstars Muziektheater Na de serieuzere producties Foxtrot en Titanic brengt amateurgezelschap Elstars MuziekTheater nu de lichtvoetige detective-musical Curtains, een Amerikaans succes van Kander en Ebb, de makers van o.a. Cabaret en Chicago.  Met meer dan twintig musici in de orkestbak speelt EMT een musicalgezelschap dat met weinig succes Robin’Hood in première brengt, hopende ermee naar Broadway te gaan. Helaas wordt vlak na de eerste voorstelling de hoofdrolspeelster vermoord en moet iedereen in het theater blijven tot de politie de dader heeft gevonden. Je bent getuige van de ontwikkelingen tussen spelers, crew en creatives, verrassende plotwendingen, komische dialogen, spetterende muzieknummers en misschien nóg een moord (of twee) ...

Alex Ploeg

EGO

"Je lacht je de ballen uit je broek". (De Telegraaf★★★★) De Volkskrant riep Alex Ploeg uit tot hét comedytalent van 2018 en NRC Handelsblad tipte Alex Ploeg als een van de meest veelbelovende cabaretiers van het decennium. Zijn viersterrendebuut Ultimatum werd genomineerd voor de Neerlands Hoop en tussendoor speelde Alex ook nog in het satirische tv-programma ‘Klikbeet’. Genoeg om een opgeblazen ego van te krijgen en naast je schoenen te gaan lopen. In EGO knalt Alex Ploeg opnieuw harde grappen, absurde sketches en meeslepende liedjes de zaal in. Over het ego in al zijn vormen, de strijd aangaan met jezelf en het onzekere voor het zekere nemen. “Met EGO bewijst hij dat hij meer is dan een goede grappenmaker.” (Trouw ★★★★)

Van Hamelen & The Rats (7+)

Lennart Monaster / Stip Theaterproducties

Een rattenkomedie vol muziek, glitter en glamour Van Hamelen is de grootste popster ooit, met een recordaantal volgers op YouTube. Met zijn achtergrondkoor van ratten trekt hij de hele wereld over. Ze staan op elk gek podium, met elk raar pakje aan dat hun idool voor ze uitkiest. Hoe verder ze reizen, hoe gekker het wordt. De liedjes worden raarder, de pakjes idioter, maar ze doen wat hij vraagt, want hey, het is wel de Rattenvanger! Ook de jonge rat Tara is dolblij als ze als nieuwste bandlid mee mag doen. Tot ze voor een keuze staat die ze nooit meer terug kan draaien. Het hele achtergrondkoor begint opeens te twijfelen. Is de Rattenvanger te gek? Of zijn zij gek?

Paul de Leeuw

60? We zien wel...

Paul (60 jaar jonge god met artrose) Paul overziet zijn leven, zingt oude liedjes die nu, jaren later, misschien een heel andere betekenis hebben. En nog nooit live in het theater gezongen nummers. Paul mijmert over zijn eerste-, grote- en ware liefde en maakt ouderwets lol met zijn publiek. Snelle improvisaties, plat vermaak en oprechte ontroering liggen op de loer in deze show die bijna elke avond anders is.

Loes Luca

Uit het hoofd

Loes Luca speelt een tekst van Maria Goos In de door Maria Goos geschreven voorstelling Uit Het Hoofd kijkt een actrice aan het einde van haar carrière terug op haar leven. Ze vertelt over een vader met een geheim, een moeder die rust wil en een dochter die wil leven. Ze wonen in het naoorlogse Rotterdam bij opoe, die van makreel houdt en haar handen afveegt aan de gordijnen.  Omdat ze niet meer helemaal is wat ze geweest is, moet een jonge actrice haar door de voorstelling heen slepen. Maar Uit het hoofd zit op een bijzondere plek in het hoofd van de actrice: daar waar de leugen, de verbeelding, de herinnering en de werkelijkheid met elkaar onderhandelen om het leven dragelijk te maken.

Rayen Panday

Focus

Hilarische verhalen en heerlijke nummers achter de piano Rayen Panday vertelt de grappigste verhalen en zingt achteloos een paar heerlijke nummers vanachter de piano. Vanavond vraagt hij zich af waarom we ons zo in bijzaken verliezen dat we de hoofdzaken vergeten. Of we de aandacht die we zoeken en krijgen wel de juiste is. En hebben Pamela Anderson, Jezus Christus en Rayens Turkse kapper iets met elkaar gemeen? Rayen zal een poging doen deze en andere grote levensvragen te beantwoorden. Hij zal daarin niet slagen, maar wel redeneren op het scherpst van de snede en van zichzelf vragen wat hij ook van jou vraagt: Focus. “Panday overtuigt met hoge grapdichtheid. (…) Een overtuigende voorstelling.” (NRC Handelsblad ★★★★ over vorige voorstelling Fenomeen)

Paul Haenen

Haenen brengt vreugde

Een avond vol humor, ernst en inzicht Eén ding is vanavond zeker: je gaat vrolijker de zaal uit, dan dat je erin bent gegaan. Haenen brengt Vreugde dekt dan ook perfect de lading van deze optimistische voorstelling. De mooie kanten van het leven vieren, altijd weer lichtpuntjes zien. Cabaretier Paul Haenen laat je genieten van zijn vaak scherpe kijk op actuele gebeurtenissen. Het wordt een avond vol humor, ernst en inzicht, met toch ook wat ruimte voor Margreet Dolman, dominee Gremdaat en zelfs Bert. “Na afloop is de wereld niet veranderd, maar het gemoed behoorlijk opgefleurd.” (de Volkskrant ★★★★)

Naturally 7

Get Up Stand Up

New Yorkse stemkunstenaars steken popsongs in verrassend vocaal jasje Het is altijd een feest voor je oren met Naturally 7 in de Rabozaal! Met hun stemmen bootsen de New Yorkse heren op verbluffende wijze tal van muziekinstrumenten na: trompetten, elektrische gitaren, bas, cello, harmonica, drums en nog veel meer. Sluit je ogen en je hoort een fantastische band. Doe ze open en je ziet zeven goed geklede zangers. Op het repertoire prijken eigen composities en de betere popsongs, die in verrassende vocale vermommingen de zaal in worden geslingerd.

Lavinia Meijer

en het Amsterdams Andalusisch Orkest - Immortal Trees

Sterharpiste zet haar zoektocht naar nieuwe muziek voort Na samenwerkingen met onder anderen Ludovico Einaudi, Philip Glass en Iggy Pop zet sterharpiste Lavinia Meijer haar niet aflatende zoektocht naar nieuwe muziek voort.  Lavinia koppelt samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest nieuw en bestaand repertoire aan eeuwenoude verhalen die de bomen om ons heen vertellen. Verhalen over groei, afsterven en voortleven.

Micha Wertheim

Micha Wertheim voor heel even

Prikkelend, ontregelend en tegendraads In 2019 stond Micha Wertheim nog voor een uitverkochte Kleine Zaal en ontving hij vele vijfsterrenrecensies. Toen Micha aan deze nieuwe voorstelling begon, had hij nog geen idee. Daar begint het altijd mee. Ineens drong het idee zich op. Maar dan nog: pas met publiek erbij blijkt of het levensvatbaar is. Al is het maar voor heel even. Vandaar Micha Wertheim Voor Heel Even. “Wertheim is weergaloos in nieuwste show.” (Algemeen Dagblad ★★★★★ over vorige voorstelling Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid)

“Onovertroffen. (…) Wertheim ontregelt het publiek en heeft echt iets te melden. Daarmee heeft hij een unieke positie binnen het Nederlandse cabaretlandschap.” (Trouw ★★★★★ over vorige voorstelling Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid)

Evergreen Top 1000 Live

Evergreen Top 1000 Live Band

Onvergetelijke hits van toen De Evergreen Top 1000 Live Band staat garant voor een heerlijk nostalgische topavond tjokvol prachtige evergreens. Liedjes van onder meer The Beatles, Eagles, Bee Gees, Tom Jones en Elton John komen voorbij. Maar ook Nederlandstalige hits van Wim Sonneveld en Boudewijn de Groot passeren de revue, met speciale aandacht voor Cees Veerman van The Cats. Geniet van een heerlijk avondje nostalgie!

Nina de la Parra & Sanne Landvreugd

Bloodbitches

Muzikaal, hilarisch en ontregelend entertainment door twee powerhouses In BloodBitches verdiepen Nina de la Parra en topsaxofonist Sanne Landvreugd hun bloederige band. Thema’s als vrouw-zijn, Surinaams-zijn, slavernij, verdrijving, trauma, racisme en schuld stromen door hun gezamenlijke bloedvaten. Nina en Sanne: twee powerhouses die hun ervaringen tot uiting brengen in muzikaal, explosief, hilarisch, persoonlijk en ontregelend entertainment van de hoogste plank, met elke voorstelling een nieuw item over de actualiteit. “Nina de la Parra is een knalgoede actrice, heel erg grappig en nul procent pathetisch wanneer ze haar pijn invoelbaar maakt.” (de Volkskrant ★★★★★ over vorige voorstelling Gods Wegen)

Maak je avond uit compleet met een diner in het Theaterrestaurant!