FAMILIEMUSICAL

De Nacht van Flipje

Meer dan honderd jaar geleden heeft een uitvinder – Alexander Heldring – vreemdsoortige experimenten uitgehaald met bessensap. Helaas voor hem en zijn goedmoedige assistent Ottho van Tiel leverde dat alleen maar een enorme explosie op... voor Alexander is er een standbeeld neergezet en van Ottho is nooit meer wat vernomen.

Nu: de vader van Flip heeft het moeilijk. Zijn kleine fabriekje in bessensap staat op omvallen. En dat zou goed nieuws zijn voor de aanstormende politica Rita Grommer die van plan is om korte metten te maken met natuur en klimaat. Al dat rood, en al dat groen is haar een doorn in het oog.
Geven vader Anton en zoon Flip het op? Of gaan ze de strijd aan?

Dan duiken Ottho en Alexander op... Blijkbaar heeft hun experiment toch wel iets opgeleverd. Met het geëlektrocuteerde bessensap van Vader Anton roep je bijzondere krachten in jezelf op.


Maar misschien is Flip van zichzelf al een superheld? En ben jij ook een held?

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

DE DAG VAN FLIP

Dit is Flip. Hij heeft een krantenwijk. Of liever: hij heeft drie krantenwijken. Hij woont alleen met z’n vader en die heeft een slechtlopende bessensapfabriek. Daarom moet Flip van zijn krantenwijkgeld vaak de boodschappen doen. Flip weet zeker dat er betere tijden gaan aanbreken.


Een labyrint is Tiel niet maar toch moet je een goeie route uitzoeken om je krantenwijk te lopen; anders fiets je de benen uit je lijf. Goed voor je conditie, maar slecht voor je humeur.


Flip heeft een idee! Als hij nou in elke krant een folder stopt met reclame voor het bessensap van zijn vader. Maar ja, hoe komt hij aan folders...


Nou, hij heeft ze. Folders! Zelf gekopieerd op de printer van school. Nu moet hij ze alleen nog in de kranten van zijn krantenwijk vouwen. “Wat doe je daar?” vraagt zijn baas. “Dat gaat zó maar niet.” Waarom gaat toch niks ooit gemakkelijk!


De baas heeft klachten gehad. Blijkbaar hebben heel veel mensen zo’n sticker op de deur. Dat je geen reclame in de bus wil hebben. Maar vertellen dat bessensap gezond is, is toch geen reclame!!! “Ik heb je zo gewaarschuwd. Nog zo’n dingetje en je bent je krantenwijk kwijt.”


Waar de baas van de krantenwijk niets van kan zeggen is dit: Flip belt huis-aan-huis aan en vraagt of ze zin hebben in bessensap. Dat je pas de krant goed kan lezen als je een slok uit een van de flesjes van zijn vader drinkt. Heeft-ie zomaar veertig flesjes verkocht. Wat een succes!!!


Wat nou! Die stomme deurwaarder Grommer belde net aan. Of Flip degene was die huis-aan-huis flesjes bessensap verkocht. Of hij wist dat daar BTW over verschuldigd was. Daar stond ze met een Dwangbevel en een woede. “Vruchtensappen moeten verboden worden,” zei ze. Ze heeft een hekel aan groen! Maar bessensap is niet groen!!!


Wordt vervolgd...

DE DAG VAN LIESJE

Liesje zit weer in de bibliotheek. Daar is ze liever dan thuis, en ook veel liever dan op school. Hier in de bieb is alle kennis van de hele wereld. En hier maakt ze ook haar huiswerk... en niet alleen háár huiswerk maar ook dat van alle klasgenoten. Nou ja, dan stoppen ze tenminste met die pesterijtjes... Ze weet het zelf ook wel: ze is nou eenmaal een nerd.


Het ergste is: ze heeft drie taalfouten uit haar boek voor Wiskunde gehaald. En drie rekenfouten uit het boek voor Geschiedenis. En bij Aardrijkskunde zijn ze helemaal de weg kwijt.


Vandaag heeft Liesje een 10 voor Biologie, een 10 voor Wiskunde en een 10 voor Engels. Ze vindt eigenlijk dat er ook een cijfer moet zijn bóven de tien... anders is er geen uitdaging!


Er zijn allerlei vervelende kinderen in haar klas die haar hun huiswerk laten maken. Zo leer je toch niks! Maar goed, als ze het doet... wordt ze niet gepest. Voor één iemand zou ze wel huiswerk willen maken. Die leuke Flip in haar klas... Zucht!


Ze is naar hem toegelopen en ze heeft gezegd: “Je moet naar niet denken dat ik jouw huiswerk ga maken.” Ja, dat had ze gelezen in een damesblad. Je moet “hard to get” spelen. Leuk advies... Hij zegt: “Je hoeft mijn huiswerk niet te maken!” Dit is niet “hard”, dit is “impossible!”


Vandaag belde hij aan! Flip! Uit z’n klas! Even dacht ze dat hij haar ging vragen om iets leuks te doen. Bioscoop? Of eh... Hij vroeg of ze zin had in een flesje bessensap. Ze heeft er een slok van genomen. Om nou te zeggen dat dát een feestje is. Maar dat hij aanbelde... dat was wel heel leuk!


Oh, dat had ze nóóit aan haar moeder moeten vertellen. Dat die leuke Flip uit haar klas voor de deur stond om haar een flesje bessensap te verkopen. “Oh, dat gaat zo maar niet!” zei haar moeder en vloog de deur uit. Wedden dat hij nou nooit meer langs durft te komen. Moeders! Ze zouden verboden moeten worden.

Wordt vervolgd...

DE DAG VAN VADER ANTON

Vader Anton heeft een groot probleem. En dat probleem is bessensap. Wie drinkt er namelijk anno 2019 nou nog bessensap? Vader Anton heeft een fabriekje, met een bessenpers en een bessenflessenvuller, en een bessensapflesjesvoorraadkelder. Hij komt óm in de bessensap. Er moet gauw iets gebeuren wil hij niet failliet gaan.


Misschien ligt het aan de flesjes. Vader Anton gelooft namelijk heel erg in glas. Glas gooi je niet zomaar weg. En moet je eens kijken... blikjes, kartonnetjes... dat laat iedereen maar slingeren.


“Je moet nooit je eigen handelswaar opdrinken,” zei z’n wijze vader ooit. Maar ja, als je het niet proeft, weet je ook niet wát je precies verkoopt. Tijd om eens een hele lekkere slok bessensap te nemen.


Bubbels! Een modern drankje heeft bubbels! “Mijn bessensap heeft geen bubbels.” Bubbels, dat is koolzuur. En is dat dan niet CO2? En daarvan is er veel te veel in onze natuur. Alleen... hoe krijg je dat in zo’n flesje?


Anton zou op dit moment heel goed een uitvinder kunnen gebruiken. Hij heeft geprobeerd die CO2 met een fietspomp in het bessensap te blazen. Maar ja, daar bubbelt het wel van maar het houdt meteen ook weer op met bubbelen. Het leven van een frisdrankenfabrikant gaat niet over rozen!


Vreemd. Er zijn minstens drie kratjes bessensap verdwenen. Het zal toch niet spoken in zijn kelderfabriekje? Daarbij; het is toch gek dat niemand meer bessensap koopt maar dat het wel wordt gestolen? Wie kan er nog meer in zijn werkplaats, behalve hijzelf en zoon Flip.


Die jongen toch! Heeft-ie zomaar veertig flesjes bessensap verkocht. Als er iemand zijn hart op de goeie plek heeft, dan is het wel zijn zoon. Het zet alleen geen zoden aan de dijk. ’t Is leuk meegenomen maar een fabriek kun je er niet op runnen. Daarbij blijft het een raadsel dat er nog veel meer flesjes verdwijnen.


Wordt vervolgd...

DE DAG VAN KLAARTJE KERSTENGEL

Klaartje is een engel in opleiding. Dat betekent dat ze nog geen vleugels heeft want die krijg je daarboven pas als je een wonder hebt verricht. En voor je daaraan toekomt moet je eerst een Master Engelengeduld hebben gehaald... die heeft ze net binnen. Nu mag ze naar aarde om iets goeds voor de mensheid te doen. Nou, Tiel heeft problemen genoeg. Waar zal ze nou eens mee beginnen?

Misschien is “vrede op aarde” wel een goed idee. Hoewel “vrede op aarde” is wel een heel groot wonder voor een Kerstengel zonder vleugels. Misschien... gewoon even boodschappen voor iemand doen?

“U kunt mij veel vertellen maar een engel bent u zeker niet,” zei iemand vandaag tegen Klaartje. Belachelijk! Alleen maar omdat ze geen vleugels heeft? “Alsof u zo leuk bent om te zien,” heeft ze geantwoord... dat was misschien niet zo engelachtig...

Klaartje Kerstengel is nu een paar dagen op de aardbol. En het Paradijs is het zeker niet. Wat een sombere klagende mensen allemaal. Hoe krijg je die mensen vrolijk? Was er maar een of ander toverdrankje!

Eigenlijk wil Klaartje even overleg hebben met daar waar ze vandaan komt; het hiernamaals. Maar hoe krijg je contact? Kun je het hiernamaals bellen? Want het is een leuke opdracht: doe een wonder. Tot nu toe bakt ze er niet veel van. Een engel van niks voelt ze zich.

Er loopt een sombere man op straat. Hij zegt: “Niemand drinkt meer bessensap.” En vervolgens komt ze een jongen tegen die vraagt: “Wilt u een lekker flesje bessensap?” Het Hiernamaals is een wonderlijke plek maar Het Hieronder is mogelijk knettergek. Trouwens, die sombere man... die vindt ze wel leuk. Jammer dat het geen engel is. Of misschien toch?

Die leuke man van het bessensap heeft een zoon en die verkoopt dat bessensap dan deur aan deur. In het Hiernamaals heb je dat niet: kinderarbeid. Er is sowieso geen arbeid. Het is een leuke man. En Klaartje heeft er over nagedacht. Kinderen geen bezwaar, vindt ze. Maar valt hij ook op een engel zonder vleugels?

DE DAG VAN OTTHO VAN TIEL

Kijk daar is Ottho van Tiel. En hij is heel erg in de war. Logisch ook. Je zult zo’n honderdvijftig jaar geleden maar zijn geëxplodeerd en nu rondwaren in het hedendaagse Tiel. Dan branden er toch wel wat vragen op je lippen. Is hij nu een spook? Of heeft hij gewoon een tijdreis gemaakt? Is Tiel er leuker op geworden in die anderhalve eeuw? En is er ergens nog bessensap... want hij heeft me toch een dorst.


Wat heeft iedereen een haast in deze tijd? Hij is nu al bijna zes keer van de sokken gereden. En om de waarheid te zeggen: sokken zijn ook niet meer wat ze geweest zijn.


In zijn tijd was elektra nog iets bijzonders. Een delicatesse! Moet je nu kijken. Alles loopt op stroom. Je mag van geluk spreken dat er tegenwoordig geen elektrische mensen zijn. Hoewel...

Als je nog geen spook bent, vraag je je dit soort dingen niet af: Zien mensen jou wel? En zijn er eigenlijk collega-spoken? Oh, een spookoptocht, zou dát nou niet leuk zijn. Ah, daar ziet hij een bordje “English Spoken”. Daar moeten ze dan zijn!


“Spoken bestaan niet,” zeggen ze in het café met het bordje. En hij maar wijzen... Waarom staat dat bordje “English Spoken” er dan? Daarbij; hij is toch het levende bewijs van het tegendeel. “Ik ben een spook! Ik wens erkenning!!!”


Hij weet het zeker! Hij is niet het enige spook! En dat andere spook vindt ook bessensap lekker! Hij heeft al drie keer een jongen de kelder in zien sluipen om een heel kratje mee te nemen! Zelf houdt Ottho het bescheiden bij één flesje per dag. Maar dat joch doet gewoon hele kratten! Dat sommige spoken ook nog dieven zijn... dat vindt Ottho heel erg!


Hij wilde terug naar de kelder, zitten er allemaal nieuwe sloten op. Ook een spook heeft recht op een dak boven z’n hoofd, een plek om te slapen en een paar flesjes bessensap. “Hoezo laat jij je door een deur tegenhouden,” zei net een ander spook tegen hem en liep zo dwars door een muur heen. Er zit een groot voordeel aan het Leven Na De Dood!

Wordt vervolgd...

DE DAG VAN RITA GROMMER

Het is deurwaarder Rita Grommer al heel lang een doorn in het oog. Al dat groen hier in Tiel en Omstreken. Het doet gewoon zeer aan je ogen. Ze houdt niet van bomen, struiken en vooral niet van fruit en groenten. Jammer dat ze al dat groen niet gewoon in beslag kan nemen met een dwangbevel. maar Mevrouw Grommer heeft iets bedacht. Ze wil de politiek in. En ze wil een definitief einde maken aan de complete natuur!


Als je de politiek in wilt, dan moet je een leus hebben. En een leus is pas goed als-ie rijmt. Maar wat rijmt er op Grommer... Dommer? Stommer? Nee, dat is niks!


Mevrouw Grommer heeft het even nagevraagd. Als je een politieke partij wilt hebben, moet je een programma hebben. Ze heeft er over nagedacht. “Heel Holland Bakt Er Helemaal Niks Van!” lijkt haar wel een goeie.


“Tiel is veel te groen,” vindt Mevrouw Grommer. “En als het niet groen is, is het wel rood van de frambozen. Dat doet zeer aan je ogen. Er is veel te veel natuur in Tiel.” Daar gaat zij als politica in spe eens goed in kappen!


Misschien is het tijd voor een Tiexit, bedacht Grommer van de week. Dat is ook heel populair in Engeland... Tiel stapt uit de Europese Gemeenschap. De grenzen dicht, niemand komt Tiel meer in en niemand gaat er meer uit. Ze weet het zeker: ze wordt uiteindelijk Minister President.


Intussen hangen door heel Tiel de affiches met Tiexit! Tiel UIT het Koninkrijk der Nederlanden! Grote vraag nu is; hoe ziet de toekomst van Tiel na de uittreding eruit. Wordt Grommer President of wil ze misschien meteen Koningin worden. Leuk, dan is Liesje prinses. Alleen moet ze dan wel ver weg blijven van die illegale drankhandelaar Flip. Daar zal ze eens een goed stokje voor steken!


Wordt vervolgd...

naar een idee van: Rachel van der Schaaf
regie: Bruun Kuijt
script: Dick van den Heuvel (Musical Award 2018 voor 'Was getekend, Annie MG Schmidt')
muziek: Jeroen Sleyfer ('Expeditie Eiland', muzikaal leider 'The Addams Family')
choreografie: Chiare Re ('Evita' en 'My Fair Lady')
visual: Luuk Poorthuis