Toneelgrootheden op de planken


In april en mei staan er drie toneelgrootheden bij ons op het podium: Jules Croiset, Bram van der Vlugt & Hans Croiset. Alle drie de heren zijn inmiddels de 80 jaar gepasseerd, maar staan krachtiger dan ooit tevoren op het toneel, in stuk voor stuk bijzondere producties.


Hans Croiset is op donderdag 4 april samen met Elsie de Brauw te zien in het liefdevolle, intense toneelstuk Heisenberg (Theater Rotterdam). Broer Jules Croiset speelt op vrijdag 17 mei samen met Victor Reinier in de thrillerkomedie Een goed mens. En Bram van der Vlugt schittert op vrijdag 10 mei in een speciaal voor zijn 85ste verjaardag geschreven toneelstuk: Vogel.


Scroll verder om meer te lezen.

donderdag 4 april | 20.00 uur

#1: Hans Croiset in Heisenberg met Elsie de Brauw

Bekijk hier de trailer (mobiel).

"De Nederlandse bewerking van 'Heisenberg' brengt Hans Croiset, Elsie de Brauw en Johan Simons voor het eerst samen."

'Knetterend liefdesspel tussen twee onberekenbare deeltjes'

Theater Rotterdam brengt drie theatericonen samen. Regisseur Johan Simons zet topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw tegenover elkaar in de eerste Nederlandse bewerking van Heisenberg. Een knetterend liefdesspel van gerenommeerd toneelschrijver Simon Stephens, dat eerder al met groot succes in New York, Londen en Duitsland werd opgevoerd.


Midden op een hectisch, overvol station, ziet Georgie Alex en ze kust hem in zijn hals. Dit indringende moment dwingt de twee vreemden ertoe zichzelf op het spel te zetten. Eigenlijk zijn ze niet op zoek naar iets en zeker niet naar iemand. Toch gaan ze  tot hun eigen verrassing een ontdekkingsreis aan naar elkaar, naar zichzelf en naar wat het leven hen nog te bieden heeft. Ze proberen een manier te vinden om te leven met de obstakels die de weg naar vrijheid en geluk blokkeren.


De Britse toneelschrijver Simon Stephens schreef een stuk zoals hij nooit eerder deed. Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg koesterend, experimenteert hij vrijuit met Georgie en Alex. Hij creëert een humoristisch, muzikaal en energiek universum, een wereld vol levenskracht die loskomt als je het onvoorspelbare omhelst. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk principe?


De Nederlandse bewerking van Heisenberg brengt Hans Croiset, Elsie de Brauw en Johan Simons voor het eerst samen. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van de drie theatericonen uit. De scherpzinnige vertaling van Ariane Schluter voedt de chemische reactie tussen Croiset en De Brauw.


tekst: Simon Stephens ∙ vertaling: Ariane Schluter ∙ regie: Johan Simons ∙ spel: Elsie de Brauw en Hans Croiset

vrijdag 10 mei | 20.00 uur

#2: Bram van der Vlugt in Vogel

Ode aan de kracht van het verhaal, speciaal geschreven voor 85e verjaardag Bram van der Vlugt

Dertigers Thijs Prein (acteur) en Roelof Pothuis (scenograaf) leerden de oude meester kennen bij een andere productie. Daar ontstond het plan ter gelegenheid van Van der Vlugts 85ste verjaardag het oorlogsverhaal van Preins grootvader te vertellen op het toneel. Thomas Verbogt schrijft samen met Prein het scenario; Peter Vandemeulebroecke tekent voor de regie; Pothuis geeft het geheel vorm.


In een oud, verlaten stationsgebouw woont Martinus. Als dertienjarig jongetje is hij er komen wonen. Martinus is nooit vertrokken, al beweert hij zelf van wel. 75 jaar later kijkt hij samen met zijn kleinzoon terug op zijn leven. Een lastige opgave.


Samen zoeken zij naar wat er in de oorlog precies is gebeurd en wat Martinus al die jaren heeft weggestopt. Pijnlijke gebeurtenissen worden blootgelegd, mooie inzichten worden verworven. Angst voor het naderend einde brengt kleinzoon en grootvader dicht bij elkaar.


Vogel is een ode aan de kracht van het verhaal. De spannende verhalen van de oude man doen je het verlangen naar de waarheid vergeten. Never let the truth ruin a good story.


tekst: Thomas Verbogt ∙ spel: Bram van der Vlugt, Roelof Pothuis en Thijs Prein

"Ode aan de kracht van het verhaal."

vrijdag 17 mei | 20.00 uur

#3: Jules Croiset in Een goed mens met Victor Reinier

Bekijk hier de trailer (mobiel)

"Een originele thrillerkomedie van Flip Broekman, gespeeld door acteerkanonnen Jules Croiset en Victor Reinier."

'Thrillerkomedie rondom twee publiekslievelingen'

Een originele thrillerkomedie van Flip Broekman, gespeeld door acteerkanonnen Jules Croiset en Victor Reinier. Als de oude psychiater zijn praktijk sluit, krijgt hij nog een laatste bezoek van een intrigerende jongere man die wel heel veel van hem wil weten. Hoe kijkt hij terug op zijn leven, zijn de verwachtingen die hij had uitgekomen en is hij tevreden met hoe alles ging?


De twee mannen blijken - ondanks de onbevangenheid van de één en het cynisme van de ander - veel met elkaar gemeen te hebben. In een confrontatie die even pijnlijk als verhelderend is, weten ze elkaar een behoorlijke spiegel voor te houden. Tot welke conclusie leidt dit? Hadden ze sommige dingen achteraf anders aangepakt of komen ze er achter dat hun leven helemaal niet zo mislukt is?


tekst: Flip Broekman ∙ regie: Johan Doesburg ∙ spel: Jules Croiset en Victor Reinier

VIDEO - Quinty en Loretta verhoren Victor Reinier >