OP DE COVER:
Anúna - Christmas with Anúna

Kerstconcert met loepzuivere engelenzang

Het internationale topkoor Anúna brengt op donderdag 13 december loepzuivere engelenzang, ritmische songs en meditatieve gregoriaanse liederen ten gehore, waarbij de zangers en zangeressen vaak de interactie met het publiek opzoeken. Samen met prachtige kostuums en flakkerend kaarslicht levert dit een betoverend kerstconcert op, met klassiekers als ‘Silent Night’, ‘Away In A Manger’ en andere sfeervolle, traditionele liedjes, afgewisseld door eigentijds werk. Anúna staat onder leiding van componist, arrangeur en tenor Michael McGlynn.


Het ontstaan van Anúna

Anúna is een van de bekendste a capella ensembles van Ierland en brengt prachtige Ierse muziek over de hele wereld. In 1987 richtte componist Michael McGlynn het koor op, zodat zijn composities een stem kregen. Veel van zijn werk is geïnspireerd op de geschiedenis en mythologie van zijn thuisland. Als basis voor zijn arrangementen en composities gebruikt McGlynn de traditionele zang waar Ierland bekend om staat.


De term Anúna komt van de Gallische term An Uaithne, een samenvattende omschrijving van drie oude vormen van Ierse muziek: Goltraí (klaaglied), Geantraí (gelukslied) en Suantraí (slaaplied).