zaterdag 12 januari


Het Gelders Orkest

Quirine Viersen schittert in Mozart en Stravinsky

“Technische problemen bestaan voor haar niet, ze speelt met het grootste gemak, evenwichtig, plezierig, soms zelfs terloops.” Een prachtige typering van Quirine Viersen, Nederlands meest fijnzinnige celliste van dit moment, over haar interpretatie van Bachs cellosuites. Daarvan laat ze dan ook een deel horen in dit concert met Het Gelders Orkest in kamerorkestbezetting. Het programma bevat nog meer moois van Bach, waarin de musici helemaal kunnen opgaan in het prachtige stemmenweefsel van zijn - louter voor strijkers gecomponeerde - Derde Brandenburgs Concert.

Mozart en Stravinsky voor cello

Verrassend aangenaam is het Fluitconcert van Mozart in de versie voor cello. Waar Mozart de fluit laat dartelen en kwinkeleren, bewijst Quirine Viersen dat zij de cello net zo lichtvoetig kan laten dansen. Stravinsky besluit dit concert met zijn zonnige Suite Italienne. Koos hij uiteindelijk voor de viool als solist in deze bewerking van Pulcinella-melodietjes, nu krijgt u de minstens even inspirerende oerversie voor cello te horen. Voeg bij dit alles één van de vroege symfonieën van Mozart, gespeeld door de strijkers van Het Gelders Orkest, en dit concert is een perfecte mengeling van barok, klassiek en modern.

Het programma

J.S Bach - Brandenburgs Concert nr. 3

J.S. Bach - Cellosuites nr. 3 in C-major BWV 1009 – Prélude

Mozart - Fluitconcert nr. 2 (arr. voor cello)

Mozart - Symfonie nr. 17

Stravinsky - Suite Italienne (arr. Lobanov)

Over Het Gelders Orkest

Gedreven door muzikale ambitie, geïnspireerd door het publiek en verbonden met de omgeving. Dat is Het Gelders Orkest! Hun passie voor klassieke muziek delen ze met mensen van alle leeftijden in Gelderland en daarbuiten. Ze brengen bekende en minder bekende werken en treden op met wereldberoemde solisten, jonge toptalenten en grote gastdirigenten. De musici van het orkest groeien en schitteren onder leiding van chef-dirigent Antonello Manacorda. Als jonge ‘oude ziel’ kan hij als geen ander de emoties van het publiek en het orkest laten samensmelten.

Bekijk hieronder een fragment van Quirine Viersen bij Podium Witteman

Maak uw avond compleet met een bezoek aan het Theaterrestaurant! Wij zorgen ervoor dat u op tijd in de zaal zit.